Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bodamské jezero leží na hranicích Švýcarska, Německa a Rakouska

Bodamské jezero leží na Rýnu na hranicích Švýcarska, Německa a Rakouska. Švýcarsku náleží jeho jižní a západní část. Po jezerech Balaton a Ženevském jezeře, je sladkovodní Bodamské jezero třetí největší ve střední Evropě. Bodamské jezero (německy Bodensee) zmínil poprvé už římský zeměpisec Pomponius Mela roku 43 n. l.

Ve svých spisech měl slavný zeměpisec poznámku o tom, že Rýn protéká dvěma jezery, kterým dal latinské názvy Lacus Venetus (dnes Obsersee) a Lacus Acronius (dnes Untersee). Bodamské jezero bylo vyformováno už během doby ledové Rýnským ledovcem.

Rozloha bodamského jezera čítá zhruba 571 km2. Na délku měří 67 km a v nejširším místě je vzdálenost mezi břehy až 15 km. Nejhlubší bod jezera se nachází v hloubce 252 metrů ve středu východní části. Rýn vtéká do jezera jihovýchodně přes Obersee, město Kostnice a Untersee, a vytéká blízko města Stein am Rhein.

Bodamské jezero patří k nejčistším jezerům v Evropě a pro celé jihozápadní Německo je důležitou zásobárnou pitné vody. Voda v jezeře zamrzá jen zřídka, je průzračná a má nádhernou modrozelenou barvu. V jezeře se vyskytuje řada důležitých druhů ryb, například pstruh obecný a mník jednovousý. V roce 1980 na jezeře však kvůli znečištění téměř vyhynuli tamější pstruzi, ale díky ochranným opatřením došlo k významnému návratu pstruhů.

Švýcarskými městy u Bodamského jezera jsou Altenrhein, Rorschach, Horn, Steinach, Arbon, Frasnach, Egnach, Romanshorn, Uttwil, Kesswil, Güttingen, Altnau, Landschlacht, Münsterlingen, Bottighofen, Kreuzlingen, Gottlieben, Ermatingen, Mannenbach, Berlingen, Steckborn, Mammern a Eschenz.

K Bodamskému jezeru se návštěvníci mohou vydat kdykoliv, neboť kraj pod Alpami je pěkný v každé roční době. Jezero je vyhlášeným turistickým letoviskem a zejména centrem vodních sportů. Teplota vody se v létě pohybuje kolem 20 stupňů. Návštěvníci si tu mohou zaplavat na soukromých plážích, zdarma na veřejných plážích nebo v některém z přilehlých bazénů. Mají možnost zde využít windsurfingových, potápěčských nebo jachtingových kurzů. Pro turisty se tu pořádají tematické plavby, ať už se jedná o krátké výlety nebo o okružní plavby. Linkové lodní spojení funguje mezi všemi významnými městy na lodích. Mezi Rorschachem, Romanshornem, Kreuzlingenem, Konstanz, Stein am Rhein a dále po Rýně až do Schaffhausenu platí jízdenka Swiss Pass.

K Bodamskému jezeru se můžete vydat v létě a vyrazit na kole po množství turistických stezek nebo jen tak v pohorkách pořádat pěší túry. Celé Bodamské jezero je lemováno rozvinutou sítí cyklotras a celá cyklotrasa kolem jezera měří 268 km. V zimním období se tu sportovně vyřádí lyží chtiví návštěvníci, kteří mohou za aktivním sportem vyjet do nedalekých Alp. Konkrétně město St. Gallen poskytuje lyžařům optimální podmínky, protože sníh se tu objeví prvně už v polovině listopadu a vydrží až do začátku dubna.

Na Bodamském jezeře se nacházejí tři ostrovy – Mainau, Reichenau a Lindau. Ostrůvek Mainau se nachází už v německých vodách a díky teplému větru fénu zde panuje mnohem příjemnější klima než kdekoliv jinde na břehu jezera. Na tomto ostrově má své sídlo obrovská botanická zahrada, kde se výborně daří kaktusům a palmám, oleandrům i cypřišům, a proto ostrovu přezdívají květinový. Ve sklenících by si cestovatelé rozhodně neměli nechat ujít nádherné orchideje. Nachází se tu také motýlí zahrada, v níž poletuje celá řada různých druhů překrásně pestrobarevných tropických motýlů převážně jihoamerických. Na ostrově panují zvláštní vlastnické vztahy, protože půda patří rodině spřízněné se švédskou korunou.

K nejzajímavějším místům u jezera patří tři středověké hrady – Turmhof ze 14. století, Schloss Arenenberg z 16. století a Gotlieben z poloviny 14. století. Právě zde do těchto míst byl v roce 1415 převezen Mistr Jan Hus z nedaleké Kostnice, který čekal na své vystoupení před koncilem. Počátkem června roku 1415 se Hus vrátil do kostnického kláštera sv. Františka, kde pobýval až do svého upálení. Hranice, která vzplála na břehu Rýna, byla umístěna již na německé straně Rýna. V Kostnici by turisté rozhodně neměli vynechat návštěvu muzea Jana Husa (Hus-Haus), což je dům, v němž Jan Hus pobýval před zatčením. Většina popisků na výstavě je vyvedena v češtině.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Arosa - horské středisko pro celoroční turistiku
Ženevské jezero je region čtyř světů
Lyžařské středisko Andermatt
Zermatt je centrum říše čtyřtisícovek
Grindelwald – fascinující svět ledovců

Článek byl zobrazen 35 188 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy