Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lorsch, opatství na seznamu UNESCO

V centru jihozápadního Německa, nedaleko Mannheimu, leží starobylé město Lorsch, které má deset tisíc obyvatel. Zdá se být obyčejným menším německým městem. Ale jeho význam je ve skutečnosti několikanásobně větší. Lorsche je bývalé opatství, které od roku 1991 patří i se svou nejdůležitější budovou-starým klášterem, k památkám UNESCO.

Historie města Lorsch sahá až do roku 760. Tehdy Cancor, purkrabí hornorýnské župy, věnoval arcibiskupovi usedlost, aby z ní vytvořil benediktýnský klášter. Mělo se jednat o trojlodní baziliku bez příčné lodě s obdelníkovým kněžištěm na východní straně. Chrám měl podlahu z mramoru a kazetový strop, ale nejdůležitější byl relikviář s ostatky římského mučedníka Nazaria. Chrám se tak stal vyhledávaným poutním místem. To, co z něj dnes zbylo, patří mezi ojedinělé památky připomínající karolínskou dobu slávy. Dnes se nám bohužel dochovaly jen zbytky kláštera. Mezi ty patří královská hala, nazývaná také královskou bránou, protože připomíná částečně kapli a částečně městskou bránu. Jejího vysvěcení se zúčastnil i Karel I Veliký, a proto se historici domnívají, že byla postavena  k jeho poctě nebo jako královská audienční síň. Jiné prameny zase hovoří o tom, že původně královská síň měla být klášterní knihovnou. Kde je pravda, se asi nikdy nedozvíme, ale to co z Královského haly zbylo, můžeme obdivovat dodnes. A není toho málo. Královská hala  je dvoupatrovou stavbou, ve které se mísí  helensko-římský, křesťanský a orientální stavební sloh. V nejspodnější části najdete sloh helensko-římský, vstupní oblouky jsou zase ve znamení raně křesťanského slohu a mozaikovou výzdoba je podle islámského slohu. V horním poschodí najdete cenné karolinské a gotické nástěnné malby spolu s fragmentem velkého římského impéria. Karolínské malby vám připomenou nástěnné malby z Pompejí. Horní poschodí muselo sloužit jako  kaple, protože na východní straně zůstaly ještě stopy po oltáři. Z předního kostela se dochovalo pouze lapidárium s kamenickými pracemi. Kostel byl  totiž ve svém historii dvakrát postižen požárem, pak sloužil jako farní kostel a nakonec dokonce i jako sklad ovoce a tabáku. Mnohem větší štěstí měla královská hala. Skutečným tajemstvím zůstává, jaktože zrovna ona se dochovala v tak relativně skvělém stavu až do dnešních dnů. Lorchskému opatství se totiž nevyhnuly požáry ani válečné tragédie. V roce 1090 klášter téměř shořel, za třicetileté války ho opět Španělé téměř vypálili  a jeho zříceniny  lidé kradli, aby je použili jako stavební kamen na vlastní domy. V 18 století se pokusili halu přestavět do barokního stylu, ale záhy na to ji vrátili do původního stavu. Královskou halu dokonce tehdy vydražili  a chtěli zbořit. Trosky pak chtěli dokonce použít na stavbu nového kostela. Jakoby nad původní  královskou halou stále bděla něčí neviditelná ochranná ruka, která ji dokázala  před všemi válečnými útoky a požáry uchránit pro dnešní generace. Součástí kláštera je i kurfiřtský dům, který byl loveckým zámečkem kurfiřta Lothara France. Dnes v něm můžete shlédnout rozsáhlé historické expozice.

Klášter se svojí Královskou halou patří mezi nejcennější památky  bývalého panství Lorsch. Mimo ně zde také můžete  navštívit náměstí Martplatz s hrazděnou  radnicí s věží, ve které se konají koncerty. Nedaleko Benediktinského náměstí je zase Muzejní centrum, kde jsou postupně umísťovány expozice, které vám napoví o  historii města od 9 století. Muzeum je rozděleno na tři základní části. Ve vstupní části se dozvíte zajímavé informace o Franské říši a o původních mniších, kteří zde žili. Jsou zde také vystavěny podobizny tehdejších obyvatel v životní velikosti. Druhá část je věnována k prezentaci nejvýznamnějších typů církevní architektury a třetí, závěrečná část,  je věnována uměleckým dílům, které souvisí s  církevní problematikou.

Bývalé opatství Lorsch patří mezi nejcennější dochované dědictví UNESCA. Ten, kdo hledá historii, tajemství a umění by neměl v žádném případě zapomenout navštívit i toto pozoruhodné a historicky cenné místo.

Autor: Irena Ševelová

Článek byl zobrazen 6 687 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy