Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Schwerin ukrývá zámek jako z pohádky

V severním Německu se ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko rozkládá menší asi stotisícové město Schwerin, jehož název by se dal do češtiny přeložit jako Zvěřín. Město je velkým turistickým lákadlem. Obklopují jej jezera a na největším z nich, Schwerinském jezeře, se nachází ostrov s pohádkovým zámkem.

Schwerin je nejmenším německým zemským hlavním městem. Rozkládá se v nádherné a malebně působící krajině na břehu sedmi jezer. První písemná zmínka o tomto místě pochází z roku 1018, kdy se zde nacházelo slovanské sídliště zvané Zuarin. Nynější město bylo založeno roku 1160 a od roku 1358 bylo součástí meklenburského vévodství. Od konce první světové války, tedy od roku 1918 až do roku 1934, byl Schwerin hlavním městem svobodného státu Meklenbursko – Přední Pomořansko, do roku 1952 pak hlavním městem samotného Meklenburska. Poté, co došlo ke zrušení spolkových zemí bývalé NDR, byl Schwerin až do roku 1990 krajským městem. Dnes je opět hlavním městem spolkové země Meklenbursko – Přední Pomořansko.

Zámek Schwerin
Foto: Zámek Schwerin

Jezera, která leží přímo na území města, jsou jeho neodmyslitelnou součástí. Největší z nich je se svými 60 kilometry čtverečními Schwerinské jezero, tedy Schweriner See. Nepřehlédnutelnou dominantou města a nejzajímavější městskou pamětihodností je Schwerinský zámek nacházející se na ostrově ve Schwerinském jezeře. První zmínky o hradu uprostřed tohoto sladkovodního jezera pochází z roku 965. Tehdejší hradní pán, slovanský kníže Niklot, tehdy nedokázal čelit drtivé přesile Jindřicha Lva a tak nechal hrad v roce 1160 vypálit. Dobyvatelé hradu však vybudovali na témže místě novou hradní pevnost a zasloužili se rovněž i o založení města. 

Zámek Schwerin má prstencový tvar, který byl odvozen od hradeb původního slovanského hradu. Zámek byl původně postaven v románském slohu, ale v letech 1843 - 1858 byl přestavěn v renesančním stylu do své současné podoby. Tehdy k zámku přibylo také nové křídlo, pro nějž architekti čerpali inspiraci na francouzském zámku Chambord na Loiře. Stalo se tak pod vedením čtyř světoznámých architektů - George Adolfa Demmlera , Gottfrieda Sempera, Friedricha Augusta Stülera a Ernsta Friedricha Zwirnera. Zámek Schwerin je v současnosti považován za jeden z nejvzácnějších architektonických výtvorů Evropy. Od roku 1990 sídlí v jeho prostorách zemský sněm spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko a také zajímavé muzeum. Okolo této unikátní památky se rozprostírá ojedinělý parkový komplex. V přilehlé zahradě se nachází luxusní restaurace, kde si můžete pochutnávat na specialitách a kochat se výhledem na jezero.

Zámek Schwerin
Foto: Zámek Schwerin

Ve 13. století byla započata také výstavba první městské katedrály. Ta je dnes jedinou středověkou stavební památkou, kterou se podařilo v původním stavu dochovat až do dnešních dní. Dříve, než byla tato katedrála vystavěna, stával na jejím místě rozlehlý chrám, který však musel být z prostorových důvodů kompletně zbourán. O výstavbě nové katedrály bylo rozhodnuto v době, kdy hrabě Jindřich Schwerinský přivezl z křížové výpravy údajnou kapku Kristovy krve v jaspisu. Zjistil však, že románský biskupský kostel, který byl vysvěcen v roce 1248, pro účely uložení tak ceněné relikvie nestačí a trval na tom, že je pro ni nutné vystavět přiměřenou svatyni.

Ve Schwerinu je toho k vidění opravdu hodně, město působí velmi kompaktně a krásně se v něm snoubí příroda a architektura. Svým návštěvníkům přibližuje prostřednictvím mnoha památek svou několik staletí dlouhou a pestrou historii. Rozhodně byste si neměli nechat ujít procházku po dlážděném náměstí, prohlídku křivolakých dlážděných uliček, které jsou lemovány obchůdky se suvenýry, hospůdkami a řemeslnými dílnami. Ať už se ve Schwerinu vydáte kamkoliv, vždy váš pohled nakonec spočine právě na impozantním zámku. Město však potěší také milovníky kultury, nechybí zde totiž Mecklenburské státní divadlo ani Státní muzeum, v němž jsou k vidění sbírky vlámských a holandských malířů z 16. až 18. století, ale i středověká a současná díla.

Zámek Schwerin
Foto: Zámek Schwerin

Z památek, jejichž prohlídku by žádný návštěvník neměl opomenout, jmenujme ještě Starý palác, klasicistní budovu Státního kancléřství, Vítězný sloup či staré maštale, které jsou sídlem Zemského technického muzea. Ve Staré zahradě zámku se pravidelně každý rok koná velkolepý zámecký festival a v květnu město hostí Festival filmového umění. Zajímavým sportovním svátkem je závod v běhu kolem pěti Schwerinských jezer. 

- jap -

Další články z Německa:
Jak se slaví Vánoce v Německu
Legoland Deutschland - 13 hektarů zábavy
Bodamské jezero
Nejdelší stezka korunami stromů na světě
Řezno - zpátky do minulosti

 

Článek byl zobrazen 14 559 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy