Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Stralsund a Wismar - perly Pobaltí

Severoněmecká města Stralsund a Wismar byla od středověku významnými obchodními centry a členy hanzovní ligy. Jako taková zažívala patřičný rozkvět a dodnes v nich můžeme obdivovat řadu zachovalých „pamětníků“ dávných časů. V roce 2002 byla historická centra obou měst zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Stralsund i Wismar leží na pobřeží Baltského moře v německé spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko. Kromě polohy toho mají společného opravdu mnoho - obě města vznikla ve 13. století, obě byla ve středověku členem hanzy a obě  patřila od 17. století Švédsku, proto najdeme v jejich kultuře a historii také stopy této skandinávské země. Velmi podobná je i zachovalá zástavba v obou městech, která reprezentuje severoněmeckou cihlovou gotiku.

Stralsund

Stralsund obdržel městská práva roku 1234 a díky své strategické poloze se stal jedním z prvních členů hanzy. Městské jádro opevňuje mořská úžina a rybníky, které zesilovaly opevnění. Na severu a západě se dochovala velká část hradeb i s domky jejich strážců. Centrem je náměstí Alter Markt s gotickou radnicí a opravenými domy z 15. - 18. století. Nad radnicí vyčnívá téměř 103 metry vysoká věž gotické baziliky sv. Mikuláše ze 14. století, chrám ukrývá šest cenných pozdně gotických křídlových oltářů. Okolo náměstí se dochovala nebo byla obnovena řada památkově významných budov. Pozoruhodné jsou také baziliky sv. Jakuba a Panny Marie, obě ze 14. a 15. století. Ve Stralsundu můžete navštívit Kulturně historické nebo Oceánografické muzeum.  


Foto: Stralsund    Autor: Peter

Město Stralsund je vstupní bránou na ostrov Rujána (Rügen), leží při úžině, která ostrov odděluje od pevniny. Spojuje je 2540 metrů dlouhá hráz se zvedacím mostem. Rujána je největší německý ostrov s řadou rekreačních středisek a mořských lázní. 

Wismar

Wismar byl založen roku 1226 na místě slovanské osady a už za tři roky obdržel městská práva.  Během 13. a 14. století byl Wismar vzkvétajícím hanzovním městem, působilo v něm mnoho dílen, například na zpracování vlny. Rozkvět trval i přes odliv obyvatel až do 16.století. Po uzavření Vestfálského míru v roce 1648 připadl Wismar Švédsku. To se svých nároků vzdalo až v roce 1903.


Foto: Wismar    Autor: Klauspeter

V centru města se nachází největší severoněmecké náměstí o rozměrech 100 krát 100 metrů, obklopené elegantními stavbami všech stylů. Na jeho severní straně stojí klasicistní radnice, postavená v letech 1817 až 1819. Středu náměstí dominuje „vodní umělecké dílo“ (Wassserkunst), krytá kašna s propracovanou kovanou fontánou dovezenou v roce 1602 z Holandska. Další zajímavostí je gotický dům č. 20 z roku 1380, ve kterém je od roku 1878 hostinec U starého Švéda (Alter Schwede). Osmdesát metrů vysoká Mariánská vež je zbytkem původního impozantního gotického kostela. Cihlový chrám z 13. století byl těžce poškozen během 2. světové války a poté úmyslně zničen východoněmeckým komunistickým režimem v roce 1960. K nejkrásnějším palácovým stavbám v Pobaltí patří knížecí dvůr (Fürstenhof) ve stylu italské renesance. S ním sousedí gotická bazilika sv. Jiří z 15. století a severněji kostel sv. Ducha ze 14. století s malovaným dřevěným stropem.

Severní částí městského jádra protéká dvěma ulicemi někdejší mlýnský náhon, v obou stojí staré špejchary, bývalé mlýny a jiné zachovalé hospodářské budovy. Vidět můžete i původní vodárenskou věž z 15. století. Za zmínku ještě stojí bazilika sv. Mikuláše s bohatou výzdobou a hodnotným vybavením, která hlídá na břehu náhonu. V severozápadním okraji městského jádra se pozdně gotickou „vodní bránou“ (Wassertor) vychází k malebnému Starému přístavu, kde kotví rybářské kutry a je odtud výhled na zámořský a ropný přístav.


Foto: Wismar    Autor: Alsterstar

Dnes je Wismar kromě turistického centra také důležitou obchodní křižovatkou s přístavem a loděnicí pro stavbu velkých lodí. Podle údajů z roku 2005 má 45 000 obyvatel, více než dvojnásobek počtu z roku 1905.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 6 636 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy