Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Berlín - u sousedů v hlavním městě

Německý Berlín patří v současnosti k největším a nejlidnatějším městům v Evropě. Je hlavním městem Spolkové republiky Německo, ale jak známo, teprve po sjednocení od roku 1991.

Ale nepředbíhejme. Dle písemných pramenů je Berlín relativně mladý, první historicky doložené zmínění města pochází z roku 1244. Poté se ovšem jeho význam postupně zvětšoval. Po roce 1451 se stal vládním městem braniborských markrabích a kurfiřtů a od roku 1701 hlavním městem tehdejšího Pruského království. Od roku 1871 pak byl hlavním městem nově založené Německé říše.
Berlín v minulosti proslul jako tolerantní město a své útočiště tu mimo jiné nalezli po roce 1730 pronásledovaní protestanti z Čech.

K velkému rozvoji došlo ve dvacátých letech minulého století. Berlín se stal metropolí evropského významu a centrem vědy a kultury. Pak ale přišel rok 1933, příchod Hitlera k moci a s ním spojené velké změny…


Foto: Reichstag

Během 2. světové války bylo město z velké části zničeno a téměř srovnáno se zemí. Došlo k jeho rozdělení na 4 sektory – sovětský, americký, britský a francouzský. V roce 1949 byla nakonec celá země rozdělena na Německou spolkovou republiku (BRD, NSR) a Německou demokratickou republiku (DDR, NDR). Stejně tak došlo i k  rozdělení Berlína na dvě části – ze sovětského sektoru vznikl Východní Berlín, který se stal hlavním městem NDR. Ze tří západních sektorů pak logicky vznikl Západní Berlín. Protože byl celý obklopen NDR jako ostrov, nemohl pochopitelně být hlavním městem Západního Německa. Tím se stal Bonn, zatímco Západní Berlín měl zvláštní status. 13. srpna 1961 začala výstavba nechvalně proslulé berlínské zdi dlouhé 165 kilometrů, která byla zbořena až 9. listopadu 1989. Tehdy v euforii nikoho nenapadlo, že v budoucnu by ze zdi mohla být zajímavá památka a memento dalším generacím, a tak z ní zůstaly jen nepatrné zbytky. Tím nejvýznamnějším je asi 1,3 km dlouhý úsek na severním břehu Sprévy v ulici Mühlenstrasse pomalovaný více-méně povedenými uměleckými díly, známý jako East Side Gallery. Jiné existující části zdi jsou většinou jen atrapami, a to včetně nejznámějšího hraničního přechodu Checkpoint Charlie na křižovatce ulic Friedrichstrasse a Kochstrasse. Mimochodem, nedaleko strážního domku se nachází berlínské České centrum.


Foto: Braniborská brána

Na Berlíně je dnes vidět, že je rozvíjejícím se centrem důležité země. Všude stojí plno nových moderních budov a na mnoha místech vládne čilý stavební ruch. Na druhou stranu, rozvoji v poslední době poněkud dochází dech a mnoho kulturních a vědeckých zařízení je ve finanční krizi.

Každopádně je Berlín městem zajímavým a je toho zde hodně k vidění. Mezi nejznámější památky patří určitě Reichstag, katedrála Berliner Dom a Braniborská brána. Během existence berlínské zdi se brána nacházela v hraničním pásu a nebyla přístupná. Na východ od brány pokračuje historická třída Unter den Linden.

Nepřehlédnutelným symbolem Berlína je 368 metrů vysoká televizní věž Fernsehturm na Alexanderplatz, dokončená roku 1969 (na území Východního Berlína). Ve výšce 204 metrů se nachází vyhlídková plošina, odkud je skvělý výhled na celé město. Ještě nad ní pak můžete navštívit restauraci, která se otáčí rychlostí 1 otočky za 20 minut.


Foto: Berlínská zeď

V Berlíně je toho ovšem k vidění mnohem více: Zámky, parky, muzea, různé zajímavé budovy, nový komplex na Potsdamer Platz… K tomu musíme připočíst bohatý kulturní život s řadou divadel, kabaretů, třemi operami, galeriemi apod. Berlín je známý i různými karnevaly, festivaly a přehlídkami, např. gigantickými akcemi Love Parade a Karneval der Kulturen.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 8 060 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy