Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Reichenau – bývalé kulturní centrum Německa

Ostrov Reichenau ležící na Bodamském jezeře je dnes oblíbeným výletním cílem turistů. Proslavil se zejména tím, že se na něm v minulosti nacházel jeden z nejvýznamnějších německých benediktinských klášterů, který fungoval až do 18. století. V současnosti je díky němu i dalším klášterním objektům ostrov Reichenau zapsán na Seznamu památek UNESCO.

Ostrov Reichenau se nachází v německé spolkové republice Bádensko-Württembersko, která se rozkládá na jihu země. Ostrov najdeme v západní části Bodamského jezera, v blízkosti hranic se Švýcarskem. Má rozlohu 12,72 kilometrů čtverečních, je dlouhý 4,5 km a široký okolo kilometru a půl. Sypaná hráz dlouhá 1840 metrů, která byla vytvořena roku 1838, dodnes spojuje východní část ostrova s pevninou. Po hrázi vede silnice, ostrov je tak přístupný autem, ale samozřejmě i přívozem z Allensbachu. Pouhých 10 kilometrů jihovýchodním směrem leží Kostnice (Konstanz).

Na ostrově Reichenau vyrostla stejnojmenná obec, kde v současnosti žije okolo 3 200 obyvatel. V minulosti se zde nacházela tři sídla, na jihovýchodě to byl Oberzell, na severozápadě Niederzell a uprostřed ostrova Mittelzell, kde byl roku 724 založen benediktinský klášter, jež se stal významným říšským opatstvím a také kulturním centrem celého Německa.

Vzestup a pád

Klášter založil iroskotský misionář a později biskup sv. Pirmin. Ten udržoval velmi přátelské vztahy s Karlem Martellem, což byl dědeček Karla Velikého. Svatý Pirmin během svého života nezaložil pouze klášter v Reichenau, ale i řadu dalších klášterů zejména v Porýní a Alsasku. Sv. Pirmin byl nakonec pochován v rakouském Innsbrucku. Kolem roku 800 nastala první doba rozkvětu reichenauského kláštera, opat Waldo zde založil školu, v sousedství kláštera byl v letech 806 – 823 vystavěn chrám Panny Marie a po roce 900 byl ještě na dnešním Oberzellu opatem Hatto III. postaven kostel sv. Jiří.

kostel sv. Jiří
Foto: kostel sv. Jiří

Další vrcholné období přišlo za otonských císařů na přelomu 10. a 11. století. V kostele sv. Jiří vznikly cenné fresky, v klášteře samotném působila slavná písařská a iluminátorská škola, ve které se zrodilo množství nádherných rukopisů. Objednávali si je králové, císaři i duchovní. Knihy, které se z té doby podařilo dochovat, dodnes září barvami. Benediktinský klášter však časem přestal panovníky zajímat a tak začal upadat. V roce 1540 se stal ještě převorstvím biskupství v Kostnici, ale v 18. století, konkrétně roku 1757, byl nakonec zcela zrušen. V roce 1805 pak byla klášterní knihovna převezena do města Karlsruhe na jihozápadě Německa. Od roku 2000 v klášteře opět sídlí malá skupinka mnichů, jedná se o komunitu Cella st. Benedikt.

Významné osobnosti kláštera

V klášteře na ostrově Reichenau působilo mnoho významných opatů. Kromě sv. Pirmina, který klášter založil, zde v 9. století působil karolinský učenec, opat Walafrid Strabo, který je autorem básnického spisu o zahradnictví s názvem „De cultura hortorum“. V celkem 27 básních popisuje nejrůznější byliny a jejich léčivé účinky. Walafrid Strabo založil dokonce i bylinkářskou zahradu, kterou je možné na ostrově navštívit i dnes. Po dlouhých 30 let byl v 11. století ve zdejším klášteře řeholníkem i blahoslavený Heřman z Reichenau. Šlo o syna hraběte z Altshausenu, jednoho z největších učenců, který se s nadšením věnoval matematice, astronomii, mechanice, ale také historii. Sestrojoval nejrůznější astronomické přístroje, sepisoval kroniky a dokonce měl zálibu i v hudbě a tak se pustil do stavění hudebních nástrojů. Celý život byl však upoután na vozík a kvůli svému tělesnému postižení byl nazýván Contractus. V benediktinském řádu je považován za svatého a 25. září se slaví jeho památka.

Významné stavby ostrova

V současnosti je možné si na ostrově Reichenau prohlédnout tři zachovalé kostely. V Oberzellu jde o katolický kostel sv. Jiří pocházející z 9. století, který je uvnitř zdoben krásnými freskami znázorňujícími výjevy z života Ježíše Krista. Právě tyto velmi pečlivě restaurované nástěnné malby dělají z Reichenau významné umělecké centrum evropských dějin umění 10. a 11. století. Pozdně karolinská bazilika sv. Jiří s věží nad křížením byla okolo roku 1000 ještě rozšířena a ve století třináctém přibyly do věže tři mohutné zvony.

V Mittelzellu stojí chrám Panny Marie a sv. Marka, jehož nejstarší část pochází z roku 816. Původně šlo o klášterní kostel, který však byl přestavěn na románskou baziliku. Uvnitř je k vidění nádherný gotický chór, relikvie Svaté Krve a jsou zde uloženy ostatky sv. Marka. V roce 888 byl v tomto chrámu pochován Karel III. Tlustý, východofranský král a římský císař z Karlovské dynastie.

kostel sv. Petra a Pavla
Foto: kostel sv. Petra a Pavla

Na severozápadě ostrova Reichenau, v Niederzellu, se nachází kostel sv. Petra a Pavla. Tuto románskou baziliku postavili okolo roku 1100 na základech původní karolinské baziliky o stejném půdorysu. Kolem roku 1750 byl kostel přestavěn. V apsidě chóru se však podařilo zachovat vzácné fresky pocházející z konce 11. století. Na ostrově Reichenau se kromě těchto významných církevních staveb nachází ještě dva zámky a čtyři zajímavá historická muzea. Návštěva Reichenau však potěší také milovníky přírody, značná část pobřeží ostrova spadá totiž pod přírodní rezervaci. V roce 2001 byl celý ostrov Reichenau pro svou kulturní i přírodní jedinečnost zapsán na Seznam památek UNESCO.

- jap -

Článek byl zobrazen 13 540 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy