Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Saské zahrady v Pillnitz, Grossedlitz a Wessensteinu

Jste milovníci zahrad, květin a zahradní architektury? Chcete se procházet v saských zahradách a opájet se jejich vůněmi a krásami?

Potom tedy neváhejte a vydejte se s CK Rotera Rakovník na zájezd do nejkrásnějších saských zahrad v sobotu 6. června 2015. Během dne navštívíme zámecké zahrady v Pillnitz, poplujeme kolesovým parníkem po Labi, budeme se kochat krásami barokních zahrad v Grossedlitz a obdivovat perlu saské koruny, zámek Wessenstein.

Zámek a park Pillnitz

Zámek Pillnitz je výjimečný soubor architektury jak obytné, tak zahradní. Postupně byl přebudován z nehostinného hradu ve velkolepou rezidenci saských králů. Kurfiřt Christián I., který dostal hrad v roce 1569 lénem, položil základ k zámeckému kostelu. Majitelé se střídali do roku 1694, kdy panství koupil další kurfiřt Geog Johann IV. Ten je daroval své konkubíně, stejně jako později August Silný/1670-1730/ své milence hraběnce Cosel. V roce 1718, poté co hraběnka Cosel upadla do nemilosti, bylo rozhodnuto areál přestavět, aby sloužil pro reprezentaci a zábavu, “slušné společnosti“.

Doporučujeme: Tento a další zájezdy najdete u CK Rotera

V letech 1720 -1724 nechal vystavit polský král a saský kurfiřt August Silný podle návrhu architekta Daniela Poppelmanna dva pillnitzké paláce: Wasserpalais (Vodní palác) a Bergpalais (Horní palác). Tím byl položen základ největšího zámeckého komplexu v Evropě, vybudovaném v čínském stylu tzv. "chinoiserie". Současná podoba zámku je z roku 1826, kdy byl dostavěn klasicistní Nový palác. V paláci Bergpalais a Wasserpalais se dnes nachází Uměleckoprůmyslové muzeum, v Novém paláci Zámecké muzeum.

Pilznitz

Zámecký komplex Pillnitz Vás uchvátí několika částmi (Bergpalais, Wasserpalais, Neues Palais, Lustgarten) a dech beroucím parkem o rozloze 28 hektarů. V parku najdeme rostliny z celého světa.

Pillnitzká zahrada "Lustgarten" (Rozkošná zahrada nebo Libosad), která se nachází mezi Vodním a Horním palácem byla v létě 2014 nákladně rekonstruovaná podle předlohy z roku 1890. Tu na konci 19. století vytvořili umělci a zahradní architekti Peter Joseph Lenné a Gustav Friedrich Krause. Nově byla spuštěna 15 metrová historická fontána, jejíž chod je řízen počítačem.

Asi největší raritou zámeckého park je nejstarší kamélie v Evropě. V červnu ji již neuvidíme v květu (až 35 000 červených květů v období od konce února do začátku dubna), ale určitě nás zaujme. Jedná se o přes 8 metrů vysoký strom s průměrem koruny 11 metrů. Obří rostlina s botanickým názvem camellia japonica. Jméno dostala v roce 1735 od švédského botanika Carla Linného po moravském lékárníkovi a jezuitském misionáři Georgu Josephu Kamelovi. Kamélie v květináčích dovezl z Japonska v roce 1779 védský botanik Peter Thunberg. Její cesta do Pillnitz vedla přes londýnskou Královskou botanickou zahradu v Kew. V roce 1801 ji dvorní zahradník Carl A. Tercheck přesadil na její současné místo. Dříve teplomilnou kamélii chránili před mrazy kamny vytápěné dřevěné domky. V roce 1905 způsobila přehřátá kamna požár. Kamélie se během hašení při dvacetistupňových mrazech pokryla vrstvou ledu z hasící vody. Vzniklý ledový krunýř ji pravděpodobně uchránil před zmrznutím a na jaře opět obrazila. Současný skloocelový skleník pochází z roku 1992 a chrání kamélii od října do května. Stojí na kolejnicích, váží 54 tun a je vysoký 13,2 metru. V zimě je vyhříván na 4 – 6 °C. Uvnitř jsou ocelové ochozy pro návštěvníky. V květnu, když už nehrozí mrazy, se skleník otevře, odjede po kolejnicích bokem vedle rostliny a strom je v přirozeném prostředí. Teplota se v zimě ve skleníku pohybuje mezi 4 – 6 stupni Celsia. Vlhkost, teplotu i větrání zde ovládá počítač.

V pavilonu palem/ Palmenhaus/, který byl postaven v roce 1861 a renovován v roce 2009 budete obdivovat hlavně australské a jihoamerické rostliny (palmy, strelitzie, protey a "klokaní tlapky"). Anglická, čínská a holandská zahrada rozlehlého parku vábí k procházkám, stejně tak oranžerie.

V zámeckém parku si můžete prohlédnout i další atrakci – 300 let starý člun, na kterém se panstvo plavilo po Labi. Schody zámku končí přímo u Labe a tak si místní smetánka často dopřávala lodní výlety.

Barokní zámek a zahrady Grossedlitz

Základní kámen k tzv. ,,saským Versailles“ pochází z roku 1719, kdy říšský hrabě Wackerbarth vybudoval odpočinkové sídlo a o pár let později ho zřejmě ne zcela dobrovolně prodal Augustovi Silnému. Kurfiřt začal areál přestavovat podle svých vlastních představ, vzhledem k finanční situaci zůstal park Grossedlitz nedokončen. Z plánované monumentální plochy francouzské zahrady o 96 hektarech, která měla sloužit dvorním slavnostem, zbyla nakonec asi jen pětina, ale i tak je 18 hektarů s nedostavěným zámkem, terasami, schodišti, dvěma oranžeriemi, fontánami, alejemi, vodními kaskádami, přesně a pravidelně střiženými živými ploty a 60 pískovcovými sochami jedinečným uměleckým dílem zahradní architektury. Každý rok na jaře je do parku z oranžerie přeneseno 400 rostlin v květináčích. S více jak 100 pomerančovníky se sbírka v Grossedlitz řadí k největším v německojazyčné oblasti. Limitovanou edici hořkého pomerančového džemu si můžete zakoupit v návštěvnickém centru.

Wessenstein

Na skalním ostrohu vysoko nad říčkou Muglitz se tyčí jedinečný architektonický komplex – zámek Wessenstein. Prostory bývalého hradu nabízejí pohled do historie stavebních slohů od doby gotiky až po klasicismus a ukrývá se v nich téměř osm století saské historie. Nejprve patřil po 12 generací rodu rytířů z Bunau, která mu vtiskla nezaměnitelnou podobu. Období své vrcholné slávy se však dožil v 19. století, kdy sloužil jako tajná soukromá rezidence králi Janu I. Saskému z vlivného rodu Wettinů.

Zámek je architektonickou kuriozitou, protože byl kolem skály stavěn od shora dolů. Hradní věž je o několik staletí starší než zimní zahrada pod ní, stáje se nacházejí v pátém patře a slavnostní sál zase v podkroví.
Reprezentativní komnaty jsou významné z kulturně historického hlediska. Jsou bohatě vybavené původním mobiliářem a především historicky hodnotnými koženými tapetami.

A i když nepůjdete na prohlídku zámku s českým audio, nebudete litovat. Projít se zámeckou zahradou s překrásnými květinovými záhony či se procházet mezi do různých tvarů střiženými jehličnany a přitom se dívat na zámek je opravdu zážitek. Dále zde můžete ochutnat místní zámecké pivo či vyzkoušet zámeckou kuchyni nebo posedět u kávy.

- PR článek -
Foto: Pixabay.com

Článek byl zobrazen 3 451 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy