Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Autem po Německu

Pro cestu do Německa potřebují mít občané České republiky u sebe platný cestovní pas nebo občanský průkaz se strojově čitelnou zónou, pro případ kontroly. Česká republika se v prosinci roku 2007 stala součástí Schengenského prostoru a tak mohou osoby překračovat hranice smluvních států bez hraniční kontroly a jakýchkoliv formalit.

Na hranicích se státy EU nejsou již žádné celní kontroly, ale náhodná kontrola může být vykonána kdykoli. Občané České republiky nepotřebují pro cestu do Německa víza. Při déletrvajícím pobytu je však nutné se přihlásit na příslušném úřadě.

Pokud chcete do Německa vyrazit vlastním autem, musíte mít doklad o zákonném pojištění vozidla – tzv. zelenou kartu, platný řidičský a technický průkaz. Dejte si pozor na to, aby vaše auto bylo v dobrém technickém stavu, protože němečtí policisté při kontrolách velmi důkladně prověřují technický stav vozidel. Je také nutné mít mezinárodní označení země – CZ. Jestliže míříte do Německa s vlastním karavanem, měli byste dbát na to, aby jeho rozměry nepřekročily dané rozměry: výška 4m, šířka 2,5 m a délka auta i s karavanem 18m. Pokud neplánujete strávit v Německu s autem více než 12 měsíců, nebudou po vás požadovány žádné další formality.

Země je vybavena hustou a velmi kvalitní silniční sítí a infrastrukturou. Vystaveno zde bylo také mnoho kilometrů dálnic, které nejsou zpoplatněny. Zajímavější krajinou však vedou silnice označené jako „Landstrassen“ nebo „Bundesstrassen“. Poměrně rychle se rekonstruuje silniční síť také na východě země. Maximální povolená rychlost v obci je 50 km/h, na silnicích mimo obec 100 km/h (platí pro auta bez přívěsu do 3,5t, s přívěsem do 3,5t je povolená rychlost 80 km/h) a na dálnicích 110-130 km/h. Dopravní značky jsou v zemi shodné se značkami v České republice a také silniční předpisy se v mnohém podobají těm českým.

Povolená hladina alkoholu v krvi je 0,5 promile, u řidičů do 21 let se však limit snižuje na 0,00%. Povinné je používání dětských sedaček do 4 let věku dítěte, starší děti do 12 let musí mít sedák. Telefonovat se může pouze se sadou hands-free a všichni cestující musí mít neustále zapnutý bezpečnostní pás. Každé vozidlo musí být vybaveno lékárničkou s jednorázovými chirurgickými rukavicemi. Při nedodržování těchto povinností vám mohou němečtí policisté uložit vysokou pokutu. Za vážné dopravní nehody hrozí odebrání řidičského průkazu. V zimním období musí vybavení auta odpovídat aktuálním podmínkám, na úsecích silnic pokrytých sněhem nebo ledem mohou jezdit jen auta se zimními pneumatikami. V označených úsecích musí být použity sněhové řetězy a to platí i pro auta s pohonem všech 4 kol.

Od února 2009 budou za porušování dopravních předpisů vybírány mnohem vyšší pokuty, které jsou již opravdu dobrým důvodem jezdit ukázněně. Pokuta za rychlou jízdu činí až na 680 eur, za nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly až 400 eur, za jízdu na červenou až 320 eur, za nesprávné předjíždění až 250 eur, za nedání přednosti v jízdě až 100 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu do 1,1 promile až 500 eur.

V Německu musíte dávat dobrý pozor, kde parkujete. Zakázáno je to 5m před nebo za přechodem pro chodce, 10 m před semafory a 15 m před nebo za značkami zastávek. Ve městech jsou pro parkování vozidel určeny zóny, kde si v parkovacích hodinách můžete koupit lístek.  Poměrně častá jsou ve městech také vícepatrová parkoviště, mnohé z nich se však kolem 20 h zavírají. Špatně zaparkovanému vozidlu hrozí odtažení, které vás pak bude stát od 100 do 300 eur. Botičky se zde nepoužívají.

V Německu se setkáte také s pojmem „ekologické zóny“ - Umweltzonen, které se nachází hlavně v centrálních oblastech některých německých měst. V těchto městech platí omezení vjezdu „špinavých“ vozidel. Hlavním důvodem vzniku těchto zón je omezení vzniku jemných prachových částic, které v centrech velkoměst výrazně zhoršují životní prostředí. Pokud se potřebujete autem do města dostat, musíte mu opatřit příslušnou známku – jakési povolení.

Pokud máte zájem si v Německu obstarat auto v autopůjčovně, počítejte s poměrně velkou sumou. V Německu fungují mezinárodní půjčovny vozidel, jako je Avis, Herz nebo Sixt. Výhodněji vás vyjde si auto pronajmout přes některou domácí cestovní kancelář. Půjčovny pak najdete na všech větších letištích a vlakových nádražích. Aby vám pronajali auto, musíte mít alespoň 18 let a vlastnit platný řidičský průkaz. V zemi se prodává pouze bezolovnatý benzín Super 95, Super Plus 98, Diesel a Flüsssiggas LPG.  Čerpací stanice ve větších městech bývají otevřené 24 hodin denně a přijímají kreditní karty.

V Německu se nachází kolem 3500 kempů, které jsou otevřeny většinou od dubna do října. Asi 500 kempů je však otevřeno i během zimní sezóny, jde hlavně o kempy v blízkosti lyžařských areálů a turistických center se zimním vybavením. Stejně jako všude, tak i v Německu narazíte na velké rozdíly ve vybavenosti i cenách jednotlivých kempů. V průměru za jednu noc v chatce zaplatí dospělá osoba 4,60 euro, děti do 13 let pak 2,60 euro. Další možností je pobyt s autem a ve vlastním stanu nebo v karavanu za což zaplatíte mezi 8,50 až 10 euro – zde už však nezáleží na počtu osob.

Pokud jste členy klubů AIT, FIA nebo držitelé karty FICC, získáte slevu ve výši 10%. Zařídit si můžete také mezinárodní kempinkovou kartu, ve které máte již zahrnuto pojištění. Kempování mimo místa k tomu vyhrazená je v zemi zakázáno. Pokud byste byli přistiženi při kempování v lese nebo dokonce v rezervaci, hrozí vám vysoká pokuta. Pokud jde o soukromý pozemek, je nutné mít k přenocování souhlas majitele.

Článek byl zobrazen 34 255 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy