Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Berlínská muzea

Město Berlín je dle statistických údajů z října 2006 domovem pro plných 153 muzeí. Už jen z tohoto čísla je zřejmé, že není v silách člověka navštívit všechna berlínská muzea za jeden den a zřejmě ani týden, to dokážou snad jen nejrychlejší japonští turisté.

Zkusme se proto ve stručnosti podívat alespoň na ta nejdůležitější. Významným muzejním centrem je tzv. Muzejní ostrov (Museumsinsel) na řece Sprévě. Vlastně jde jen o severní část ostrova, jižní polovina se nazývá Fischerinsel (rybářský ostrov) a celek bývá někdy označován jako Spreeinsel.

Původně šlo o oblast, kterou pruský panovník Frederik William IV. zasvětil roku 1841 umění a vědě. Z tehdejších budov se postupně vyvinul dnešní komplex muzeí. Mezí ně patří tzv. Staré muzeum (Altes Museum), shromažďující různé starověké artefakty, například originální bustu egyptské královny Nefertiti. Když je tady Staré muzeum, logicky by tu mělo být i Nové. A skutečně, Neues Museum leží kousek severně. Během 2. světové války bylo dosti zničeno a někde zůstaly jen obvodové zdi. V současnosti prochází rekonstrukcí, která by měla skončit v roce 2009. Jeho zaměření má být (stejně jako před rekonstrukcí) podobné jako u Starého muzea, bude zřejmě vystavovat nálezy ze starého Egypta, ale také různé prehistorické předměty. Pravděpodobně se stane i novým „bydlištěm“ pro zmíněnou vzácnou bustu. Další budovou na ostrově je Pergamonmuseum, kde najdete mnoho pozoruhodných expozic. Vystavuje například rekonstruované a znovu pečlivě sestavené starověké budovy, jako tzv. Pergamonský oltář z 2. stol. př. n.l., Milétskou bránu či monumentální Ištařinu bránu ze starého Babylonu, původně vybudovanou kolem roku 575 př. n.l., a další památky. V muzeu dále najdeme sbírku islámského umění a starožitností ze Středního Východu.

Stará národní galerie (Alte Nationalgalerie) je zaměřena na umění z období klasicismu, romantismu, impresionismu a dalších děl. A konečně posledním ostrovním muzeem je Bode Museum, vystavující hlavně sochy, byzantské umění, mince a medaile. Novým přírůstkem mezi budovami na ostrově se stane James Simon Gallery, zaměřená na historii samotného muzejního ostrova. Tato stavba bude zároveň jakýmsi hlavním návštěvním centrem.

Ostatní muzea jsou roztroušena po celém městě. Gemäldegalerie je umělecká galerie s obrazy starých mistrů 13. až 18. století, zatímco v Nové národní galerii (Neue Nationalgalerie) dávají přednost evropským malbám 20. století. Německou historii popisuje Deutsches Historisches Museum, zájemci o architekturu by měli navštívit tzv. Bauhaus Archiv.

Dříve zmíněná busta Nefertiti byla až do roku 2005 uložena v Egyptském muzeu. Ačkoliv zde už není, stále tu je k vidění mnoho vzácných staroegyptských předmětů - mumie, sarkofágy aj.

Muzeum přírodní historie (Museum für Naturkunde), známé také jako Humboldtovo muzeum, je proslulé více než 25 miliony zoologických, paleontologických a mineralogických vzorků, včetně gigantické kostry Brachiosaura (nyní bohužel dočasně odstraněné kvůli opravě střechy) a mnoha jiných pozoruhodných fosilií.

Ve výčtu bychom mohli pokračovat ještě velmi dlouho. Berlínská muzea zabírají prakticky veškeré obvyklé muzejní obory a mnoho oborů neobvyklých. Za všechny jmenujme třeba muzeum nechvalně proslulé státní bezpečnosti STASI. Pro aktuální informace je nejlepší získat přímo v Berlíně příslušné brožury na turistických informacích, případně předem zapátrat na internetu.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 13 325 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy