Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Brémy - čtyři muzikanti zvou na návštěvu

Svobodné hanzovní město Brémy patří k nejkrásnějším v Německu. Jeho Stará radnice a socha Rolanda na náměstí Marktplatz figurují od roku 2004 na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Zdaleka ale nejsou tím jediným, čím mohou Brémy přilákat turisty.

V posledních letech míří do severoněmeckého města na řece Veseře hlavně fotbaloví fanoušci, místní klub Werder jich sem během roku přiláká statisíce. Když si zadáte Brémy (něm. Bremen) v internetových vyhledávačích, může se se zdát, že město kromě fotbalu nemá co nabídnout, vypadnou vám totiž tisíce sportovních odkazů a teprve daleko za nimi zmínky o městě jako takovém.

Brémy leží ve stejnojmenné spolkové zemi, která je nejmenší v Německu. Samotné město patří s více než pětisty tisíci obyvateli k těm větším. Součástí spolkové země je také přístav Bremenhaven, 55 kilometrů severně od Brém, při ústí Vesery do Severního moře. Vznikl jako nový přístav teprve v 19. století.

První zmínka o městě pochází z roku 782, asi o dvěstě let později začal ve městě vzkvétat obhod a v roce 1256 už byly Brémy členem hanzy a díky strategické poloze na Veseře rychle bohatly. Zlaté časy ale netrvaly dlouho, koryto řeky se zanášelo a v 16.století už nemohly velké lodě do přístavu doplout. Útlum trval až do 19. století, kdy se začal stavět nový přístav, Bremenhaven. Pokud se chcete dozvědět více o historii města, navštivte tamní „Fockremuzeum“, které podrobně dokumentuje dějiny celé oblasti.

Dnešní Brémy lákají turisty především na zachovalé památky. Nejzajímavější částí města je staré jádro na pravém břehu Vesery. Staré město (Altstadt) i tzv. „tkaničková čtvrť“ (Schnoorviertel) leží kousek od řeky. Všechny architektonické klenoty jsou blízko sebe, takže se při jejich prohlídce mnoho nenachodíte. Srdcem starého města je jedno z „nejelegantnějších“ německých náměstí Marktplatz, které ukrývá ty největší poklady. První pohled každého návštěvníka připoutá bezesporu nádherná gotická budova Staré radnice postavená v letech 1405 – 1410. Před ní nelze přehlédnout mohutnou pět a půl metru vysokou pískovcovou sochu Rolanda z roku 1404. V Nové radnici z roku 1912 úřadují brémští zákonodárci.

Náměstí je plné cechovních domů s krásnými štíty, pozornost si zaslouží například dům Schütting nebo novogotická burza. Na sever od radnice, kousek od kanceláře turistického informačního střediska, stojí nejstarší dochovaný kostel ve městě, zasvěcený Panně Marii. Za západním rohem Staré radnice najdete bronzovou sochu čtyř muzikantů z Brém, kteří jsou symbolem města. Osel, pes, kočka a kohout vystupují v pohádce bratří Grimmů spjaté s Brémami, na kterou jsou místní náležitě hrdí. Na východní straně náměstí vyčnívají dvě 98 metrů vysoké věže dómu svatého Petra. Jeho raně gotická architektura pochází z první poloviny 13. století, přestavěn byl na začátku 16. století. K nejstarším a nejzajímavějším částem interiéru patří především impozantní varhany a románská bronzová křtitelnice z 13. století.

Náměstím Marktplatz přehlídka brémských památek ani zdaleka nekončí. Směrem k řece vede pověstná ulice Bötcherstrasse. Z patricijských domů se v ní dochoval pouze jediný, renesanční Ludwig-Roselius-Haus, dnes je v něm sbírka středověkého umění. Hned vedle stojí Väterkundemuseum s expozicí prehistorie a rané historie. Zajímavé je také Zámořské muzeum u hlavního nádraží s národopisnými sbírkami ze všech světadílů, v jeho blízkosti si můžete odpočinout v Měšťanském parku s botanickou zahradou. Vaše další cesta by určitě měla vést do útulné starobylé čtvrti Schnoor. Jakmile se vnoříte do jejích úzkých uliček, okamžitě propadnete svéráznému kouzlu tohoto místa, které v mnohém připomíná pražskou Zlatou uličku. Podél chodníků se tísní domky jako z pohádky, v otevřených oknech září všemi barvami rozkvetlé pelargónie, po stěnách se pne psí víno a zapadlé dvorky lákají k bližšímu průzkumu. Schnoor je nejstarší dochovanou částí města a místní obyvatelé jí přezdívají Perla Brém.

Po obvodu starého městského jádra vede na místě dřívějších hradeb třída Am Wall (Na hradbách), lemovaná zelení a vodním příkopem. Je na ní původní větrný mlýn „Mühle am Wall“, u jeho paty si můžete pod slunečníkem vychutnat oběd nebo kávu. Posezení na nábřeží nebo procházka podél vodního příkopu se vám postará o příjemný pocit z dobře prožitého letního odpoledne. Po pravém břehu řeky nevede žádná rušná silnice, pouze dvě promenády, na kterých se setkávají místní i turisté nejen při procházkách, ale také při posezení v některé z mnoha zahradních hospůdek. Promenáda Schlachte je současně přístavištěm výletních lodí, a tak se může procházka rychle změnit v nezapomenutelnou projížďu po Veseře. V nabídce jsou okružní plavby, zábavné pirátské výpravy pro děti i romantické večeře při svíčkách na palubě parníku.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 10 211 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy