Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Krátká zastávka v Mnichově

Mnichov, třetí největší město Německa je hospodářským, kulturním a administrativním centrem Bavorska. Každoročně sem přijíždí tisíce milovníků zlatavého moku na nejznámější pivní slavnosti Oktoberfest. Avšak Mnichov vedle plných tupláků nabízí mnohem více, a tak stojí alespoň za krátkou zastávku ve kteroukoliv roční dobu.

Původ města sahá do roku 1158, kdy podle dochovaných záznamů nechal bavorský vévoda Jindřich Lev nedaleko malé osady Munichen postavit most, jež měl napomoci rozkvětu obchodu se solí. O správnosti investičního záměru svědčí i fakt, že o pouhých dvacet let později získává do té doby opomíjená vesnice status města a v roce 1506 se stává metropolí Bavorska a hlavním sídlem vévodů. Další významný rozmach zažil Mnichov v průběhu 19. století, kdy zde vyrostla honosná královská rezidence spolu s dalšími reprezentativními budovami. Převážná část z nich však byla zničena během leteckého bombardování na konci druhé světové války. I tak si ale Mnichov podmaňuje své návštěvníky neodolatelným kouzlem a půvabem.

V centru města se rozkládá široké náměstí Marienplatz s nepřehlédnutelnou Rybí kašnou. Místo, kde se dříve pořádaly pravidelné obilné trhy, dnes slouží především k přátelským setkáváním a k příjemnému posezení u „tupláku“. Náměstí se může pochlubit jednou zvláštností - takřka vedle sebe tu stojí dvě městské radnice. Severní části dominuje novogotická radnice Neues Rathaus, která se podobně jako pražský orloj stala důležitou turistickou atrakcí. Pohyblivé figurky, zdobící její průčelí, předvádí každý den v jedenáct hodin rytířský souboj. Vystoupit můžete také na její osmdesátimetrovou věž a vychutnat si odtud pohled na město z ptačí perspektivy. Stará radnice na východní straně náměstí byla za války téměř zničena. Dnes slouží především ke slavnostním příležitostem.

Nedaleko od Marienplatz se k nebi tyčí další dominanta Mnichova. Pozdně gotický dóm Panny Marie patří k největším chrámům v celém Německu. Jeho 99 metrů vysoké věže, opatřené na koncích ozdobnými kopulemi, vzdáleně připomínající vojenské přilby, se staly nezaměnitelným symbolem města.

Další církevní stavbou, která by neměla uniknout vaší pozornosti, je kostel sv. Jana Nepomuckého. Monumentální chrám představuje vrcholné dílo pozdního baroka.

V roce 1972 hostil Mnichov sedmnácté letní olympijské hry. Ačkoliv od té doby uběhly více jak tři desítky let, rozlehlý olympijský komplex stále patří ke světovým architektonickým unikátům. Dnes tato zelená oáza s řadou jezírek a cyklostezek slouží mnichovanům jako oblíbené místo k relaxaci a odpočinku.

Článek byl zobrazen 8 878 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy