Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Wolfsburg - město aut

Autostadt ve Wolfsburgu dokáže proměnit klukovské sny v realitu. Vše se tady točí kolem „miláčků“ na čtyř kolech, což je samo o sobě zárukou toho, že se tady malí ani velcí kluci nikdy nemůžou nudit.

Poslat sem ale samotného tátu s malým synem může být dost riskantní – lákadel je tu nespočet a když se návštěvník hned ve vstupní hale zákaznického centra svěří do rukou osobního průvodce, může být lehce ztracen. Autostadt je především zábavním areálem na jedno téma, prakticky samostatné město ve městě. S vlastním hotelem, restauracemi, dokonale upravenými parky, neobyčejnými možnostmi nákupů a třeba také průplavem, po kterém se můžete projet na výletní lodi.

„Město autobomilů“ vyrostlo ve Wolfsburgu v roce 1998. Celý projekt je také proměněným snem jednoho „kluka“, tehdejšího předsedy správní rady koncernu VW Ferdinanda Piecha, synovce slavného Ferdinanda Porsche. Rozhodl se, že na ploše 25 hektarů v dosahu výrobních hal, u vodního kanálu, vybuduje zábavně-vzdělávací park, kde by měl nejen zájemce o nový vůz (který mu tu sjede takřka z výrobní linky) získat opravdu mimořádný zážitek a plnou důvěru ve značku, kterou si vybral. Představitelé Volkswagenu se již při otevření areálu netajili přáním, aby návštěvníky byli především zákazníci, kteří z Autostadtu odjedou novým vozem. Pro ně bylo vybudováno moderní zákaznické centrum s full servisem. Každého zákazníka se ujme osobního průvodce, který mu podá vyčerpávající informace a procházkou ho dovede až ke dvěma padesát metrů vysokým proskleným věžím, které dohromady pojmou 800 nových vozů. I když sem přijedete jen ze zvědavosti, určitě si je prohlédněte, stejně tak si nenechejte ujít možnost vidět zrod nového auta přes prosklenou stěnu výrobního závodu. Autostadt ale není zdaleka doménou potencionálních zákazníků – je zřejmé, že vznikal v duchu filozofie firmy, která považuje nákup nového auta za výjimečný den a především záležitost celé rodiny. O vzrušující den nebo dva se s přehledem postarají atraktivní zajímavosti.

Prakticky všechny expozice umožňují na vlastní kůži prožít, užít, osahat si vše, co se motorismu týče! Ten, kdo chce podrobit zkoušce svou zručnost v jízdě terénním vozidlem, bude jezdit pod vedením profesionálů po schodech, vodou, skružemi - při tréninku bezpečnosti trenéři učí nejdůležitějším technikám pro ožehavé situace. Na trenažéru si vyzkoušíte své reflexy při brzdění a zjistíte, co se s vámi bude dít při nárazu. Koule, se kterou se připoutaní k sedadlům otáčíte do všech stran, simuluje převrácení vozu v plné rychlosti. Princip fungování motoru vám odhalí obří prolézačka, která vás provedeme útrobami „srdce“ každého auta. K oblíbeným atrakcím patří „autolaboratoř“, kde si můžete vytvořit například design vlastního vozu.

K volantu se tu ale dostanou i malí adepti řidičského umění. Zdejší autoškola je určena dětem od pěti do jedenácti let s cílem připravit je hravou formou na „mobilní“ život. Děti se tu nejdříve krátce seznámí se základními pravidly silničního provozu prostřednictvím audiovizuálního učebního programu a pak už zbývá jen otestovat v praxi, co se naučily. Bez obav můžou usednout za volant připraveného elektrického Mini New Beetlu a hurá na silnici! Po absolvování úspěšné jízdy bez nehod obdrží každý malý řidič Dětský řidičský průkaz s fotkou a razítkem, stvrzujícím úspěšné složení řidičské zkoušky.

Kdyby se vám z množství atrakcí přece jen zatočila hlava, prohlédněte si vystavená auta a expozice jednotlivých značek. Projít si tu můžete avantgardní pavilony Audi, Bentley, Lamborghini, Scanii, Seatu, Škody a samosebou Volkswagenu. Každý z nich je originální, neopakovatelný a zábavný. Rozhodně byste neměli minout Dům času (Zeithaus), ovšem nutno dodat, že prohlídka třípatrového proskleného kvádru zabere celý den. Ukrývá totiž takové skvosty jako vůz Laurin a Klement z roku 1905, Rolls Royce Silver Ghost (1922), či vůbec nejstarší exponát jezdícího vozu Horch Tonneau 10/12 z roku 1903. Největšími lákadly tohoto unikátního muzea jsou Volkswagen V3, který byl prvním prototypem budoucího Brouka a sám Porsche s ním ujel na zkouškách 10 tisíc kilometrů, a šestiválec Auto Union Grand Prix Typ C – ten zase patřil mezi nejúspěšnější závodní monoposty třicátých let a ve své době fakticky neměl konkurenci. Kdyby vám přece jen tento názorný výlet do automobilové historie nestačil, město aut s dvěma „vé“ ve znaku má také své muzeum. Auto Museum Volkswagen v ulici Dieselstrasse nabízí na 5000 čtverečních metrech výstavních ploch více než 200 exponátů mapujících historii „lidových vozítek“.

Návštěva  Autostadtu rozhodně není ztrátou času – chcete-li se stylově pobavit, potěšit oko a zažít taky trochu adrenalinu, neváhejte a vypravte se směr Wolfsburg. Z Prahy sem dojedete během čtyř a půl hodiny, zamiřte na Drážďany, odtud do Magdeburgu a nakonec směr Hannover. Autostadt má otevřeno denně, kromě Štědrého dne a Silvestra, od 9.00 do 18.00 hodin. Více informací načerpáte na www.autostadt.de.

Autor: LuK

Článek byl zobrazen 9 399 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy