Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Porýní - romantická oblast Německa

Rýn je přímo magická řeka. Keltové tuto řeku nazývali Renos, Římané Rhenos. Němci ho přijali za národní řeku, čehož dokladem je pojmenování „Vater Rhein = otec Rýn“. Rýn přitom v Německu ani nepramení, ani neústí!

Kolébkou Rýna je švýcarský kanton Graubünden, kde nad průsmykem Oberalpass ve výšce 2 044 m.n.m. pramení. Od svého pramene po Bodamské jezero, kam vtéká, se mu říká Alpský Rýn. V Kostnici z Bodamského jezera vytéká a směřuje si to k Basileji. A tomuto úseku se říká Vysoký Rýn. Na tomto úseku vytváří vodopád, což je hodně navštěvovaná kouzelná přírodní atrakce. Horní Rýn pak za rýnským vodopádem už postrádá ráz horské řeky a přibírá dva přítoky, a to řeku Neckar a Mohan. Středním Rýnem se označuje úsek mezi městy Bingen a Bonn.

Lorchhausen
Foto: Lorchhausen

Chceme však vyprávět o nejkrásnějším úseku Rýna, a to o úseku mezi městy Bingen a Koblenz. Nenajdete v Evropě romantičtější kout. Proto je právem označován za „romantický Rýn“ a od roku 2002 je zařazen tento úsek řeky na seznam světového dědictví UNESCO. Úsek Bingen - St. Goar musíte projet na lodi. Všechny výletní lodi skýtají maximální pohodlí, a když Vám vyjde počasí, tak se u sklenky vína (samozřejmě rýnského ), piva či šálku kávy kocháte pohledem na okolní svahy poseté vinicemi, které poskytují opravdu lahodné víno. Nestačíte se pomalu ani otáčet na tu či druhou stranu, protože na vrcholcích okolních svahů se nacházejí strážní hrady. Rýn je v tomto úseku opravdu majestátní i divokou řekou. Největší atrakcí tohoto úseku je pak bájná skála Lorelei. Zde se řeka prudce zužuje a stáčí, takže úsek byl hodně nebezpečný pro lodníky. Pokud nedávali dostatečný pozor či popili víno, roztříštili se zde o skálu. Německý básník Heinrich Heine o této skále napsal romantickou báseň Lorelei, která je pro Němce totéž, čím je pro Čechy Máchův Máj. Zkrátka a dobře, nezdary lodníků byly svedeny na ženu - bájnou Lorelei, která je do své náruče lákala neodolatelným zpěvem.

St. Goar s vinicemi
Foto: St. Goar s vinicemi

NÁŠ TIP: Poznávací zájezdy nejen do Porýní, ale i do dalších míst Německa, pořádá cestovní kancelář Porta Optima.

Nevynechejte ani návštěvu lázeňského města Boppard, kde u místních vinařů můžete degustovat i kupovat jejich lahodná vína. Mimo jiné se v tomto kouzelném městě narodil autor ohýbaného nábytku - pan Michael Thonet. Po dobrém obědě a víně sedněte na lanovku a vyjeďte se pokochat úchvatným pohledem na nejkrásnější meandr Rýna. U šálku kávy německých rozměrů nasávejte tento neopakovatelný pohled.

meandr Rýna z vyhlídky nad Boppardem
Foto: meandr Rýna z vyhlídky nad Boppardem

Ve městě Koblenz Rýn zleva přibírá řeku Moselu. Strategickou polohu města objevili už Římané - nazývali ho „Castrum ad confuentas“ = Město na soutoku. Němci tomuto místu říkají „Deutsches Eck“ = Německý roh. Špici na soutoku obou řek zdobí od roku 1897 jezdecká socha prvního německého císaře Viléma I. Určitě stojí za to sednout opět do lanovky a shlédnout soutok z ptačího pohledu. Lanovka vás vyveze na jednu z nejstarších pevností na světě. A ještě zpět k již zmíněným Římanům. Pro římskou říši byl totiž Rýn hranicí, kde končila civilizace. Svou cestu končí Rýn v největším evropském přístavu - Rotterdamu, takže v Nizozemsku. Ještě předtím přibere ve své deltě řeku Šeldu a Mázu. Svoji životní pouť u Rýna zakončil i náš církevní reformátor mistr Jana Hus, kterého 6. 7. 1415 v Kostnici upálili a jeho popel pak vsypali právě do Rýna.

Koblenz - soutok Rýna a Mosely
Foto: Koblenz - soutok Rýna a Mosely

Pokud zavítáte do Porýní, zastavte se i v údolí Mosely. Tento přítok Rýna je stejně půvabným koutem. Pravda, Mosela, která je dlouhá 560 km, nemá šířku ani sílu Rýna, ale okolní svahy jsou porostlé též vinicemi a zdobeny romantickými hrady a zámky. Nejzajímavějším je středověký hrad Eltz.

hrad Eltz
Foto: hrad Eltz

Pokud svoji cestu v Koblenzi stočíte jižním směrem podél Mosely, tak vás dovede do „druhého Říma“ - města Trevír, které svým návštěvníkům nabízí mnoho nej. Nejstarší obranná stavba Německa z 3. století - Porta Nigra je symbolem a vstupem do starého města. Dóm sv. Petra je nejstarším románským kostelem Německa a sousední kostel Panny Marie pak jednou z nejstarších ukázek německého gotického stavitelství. Oba kostely jsou na seznamu světového dědictví UNESCO.

vpředu zbarokizovaný Pfalzgrafenstein z r. 1326, vzadu hrad Gutenfels
Foto: vpředu zbarokizovaný Pfalzgrafenstein z r. 1326, vzadu hrad Gutenfels

Na závěr jedna důležitá informace a zajímavost. Rýn má délku 1 230 km. Ve třicátých letech 20. století v Německé encyklopedii udělali chybu, prohodili čísla a prodloužili tak délku řeky o 90km! Chybu nedávno objevil univerzitní profesor z Kolína nad Rýnem a 1 320 km opravil na původních a správných 1 230 km. Tak vrátil správně Rýn z 12. na 13. příčku v délce evropských toků.

Text a foto: PhDr. Jolana Kubíková - CK PORTA OPTIMA
- PR článek -

Článek byl zobrazen 8 481 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy