Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Setkali se u Kolína… nad Rýnem

Pokud by člověk vybíral nejzajímavější a nejfotogeničtější města v Německu, neměl by mezi nimi chybět Kolín (Köln), přesněji Kolín nad Rýnem (Köln am Rhein). Jeho panorama s obrovskou katedrálou a mohutným, tiše plynoucím Rýnem, potěší oko každého návštěvníka.

Kolín je jedním z nejstarších měst v Německu a určitě nejstarším mezi těmi velkými. Už v roce 39 př. n.l. vznikla na levém břehu Rýna germánská osada Oppidum Ubiorum, která byla po vzájemné dohodě zároveň římskou vojenskou základnou. Od roku 50 n.l. se osada stala tzv. kolonií, tedy městem podléhajícím přímo Římu. Byla nazvána trochu krkolomně Colonia Claudia Ara Agrippinensis a aby to lidé byli schopni vyslovit, začalo se jí zkráceně říkat Colonia Agrippina. Kolonie se stala významným městem a centrem moci pro okolní provincie. Později se jí zmocnili Frankové a v roce 785 se Kolín stal sídlem arcibiskupa. Velký rozvoj přišel ve středověku. Roku 1388 zde vznikla první německá univerzita, což jen potvrdilo pozici Kolína jako nejbohatšího a největšího německého města té doby. Během renesance přišel tak trochu úpadek, město nabralo nový dech až s průmyslovou revolucí. Druhá světová válka pak přineslo pohromu pro staré městské centrum, které bylo prakticky zničeno. Po válce však přišla rekonstrukce (někdy poněkud kontroverzní) a nový rozvoj. Svou významnou pozici z hlediska obchodu, průmyslu, ale i umění a kultury, si Kolín podržel dodnes, kdy zde žije kolem milionu lidí. Počet obyvatel v celé metropolitní oblasti však dosahuje zhruba počtu lidí v ČR.

Nejdůležitější stavbou je jistě Kölner Dom, čili katedrála a sídlo arcibiskupství. Její stavba začala v roce 1248 a s přestávkami pokračovala více než šest století, až do roku 1880. Výsledná budova překvapuje svou velikostí – je 144,5 metru dlouhá, 86,5 metru široká a její věže sahají až do výšky 157 metrů! Při dokončení se architekti v 19. století naštěstí drželi původních plánů, a tak má katedrála jasně gotický charakter. V roce 1996 se stavba dostala na seznam světového dědictví UNESCO, avšak tento zápis se roku 2004 ocitl v ohrožení a katedrále hrozilo vyřazení ze seznamu, neboť v jejím okolí začaly vznikat nové výškové budovy narušující vzhled místa. Teprve rozhodnutí úřadů limitovat maximální výšku okolních budov vyřazení zabránilo.

Nepřehlédnutelná stavba láká velké množství návštěvníků, kteří si mohou nejen prohlédnout interiér a uchovávané relikvie (včetně truhly s údajnými ostatky biblických Tří králů), ale také vystoupat po 509 schodech na vyhlídkovou plošinu ve výši 98 metrů. Nicméně téměř neustále tady probíhají nějaké rekonstrukční práce, takže obyvatelé města žertem říkají, že až bude přece jen všechno dokončeno, přijde konec světa…

Centrum města si jinak sice podrželo původní rozložení i jména ulic, ale výstavba vychází ze stylu 50. let. Jen některé budovy byly zrestaurovány do původního stavu, většina byla postavena moderněji, což se dodnes setkává s rozporuplnými reakcemi. Týká se to zejména modernistické budovy opery.
Naopak mezi obdivované památky patří dvanáct románských kostelů, většinou dlouze a nákladně zrekonstruovaných v poválečných letech.

Ve městě jsou dále vidět spíše moderní budovy, včetně výškových. Tou nejvyšší je z dálky viditelná televizní věž Colonius, dosahující dnes 266 metrů (původně 253 m). Dříve zde bylo i vyhlídkové patro, v současnosti bohužel uzavřené.

Město Kolín určitě znají účastníci nejrůznějších veletrhů, vždyť zdejší areál Messe Köln patří mezi nejvíce využívané svého druhu. Při cestě na takový veletrh není na škodu podívat se i na památky města, či navštívit některé z mnoha muzeí.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 10 380 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy