Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Speyer - císařské hroby i nejstarší víno

Německý Speyer je staré císařské město s dvoutisíciletou historií. Zdejší bazilika z 11. století je od roku 1981 památkou světového kulturního dědictví UNESCO. Zdaleka ale není tím jediným, co může město na Rýně svým návštěvníkům nabídnout.

Vypravíte-li se do Speyeru (česky též Špýru), určitě vám nebude stačit jediný den, abyste si prohlédli všechna jeho bohatství. Kromě proslulého Císařského dómu s císařskou kryptou v podzemí stojí za pozornost celý střed města s mnoha kostely, starou bránou, židovskými lázněmi, stejně jako rybí trh, zahrada soch, Technické muzeum nebo Historické muzeum Falce. Ve Speyeru najdete také spoustu galerií a uměleckých sbírek a na své si přijdou i děti a všichni milovníci podmořského života při návštěvě obřího akvária „Sea life“.

Faktem ale zůstává, že tím nejzajímavějším a nejcennějším je na Speyeru jeho bohatá historie a s ní úzce spojená katedrála „Císařský dóm Panny Marie a svatého Štěpána“. Historie města sahá až do roku 10 př.n.l., kdy Rýn tvořil hranici Římské říše. Krajina byla tehdy osídlená germánským kmenem Nemetů a římští vojáci v ní založili tábor, ze kterého se záhy stalo sídliště, které dalo základ budoucímu městu. Už v roce 150 se město objevilo na Ptolemaiově mapě jako Noviomagus. Roku 370 tu vznikla římská pevnost a krátce nato město osídlili i biskupové. Největší rozvoj čekal Speyer v 11. století za vlády císařů. Od roku 1294 byl svobodným říšským městem a postupně se zde konalo na padesát říšských sněmů. Speyer je dokonce provázán i s českou historií, v roce 1310 tu slavili svatbu Eliška Přemyslovna a tehdy čtrnáctiletý Jan Lucemburský. Protest luteránských stavů na sněmu, který se zde sešel v roce 1529 proti zákazu reformace, vedl k názvu „protestanti“. To je jen několik střípků z historie města.

Císařský dóm ve Speyeru je nejvýznamnější a největší románská stavba v Německu. Stavěl se na místě kostela ze 4. století v letech 1025 – 1106 za Konráda II., věže byly dokončeny až ve 13. století, a i v dalších letech byl dále rozšiřován a upravován. Ještě v letech 1957 - 1966 prošel úpravami ve stylu 11. století.

Trojlodní sloupová bazilika stojí nad řekou Rýnem a je dlouhá 134 metrů. Dominují ji čtyři 70 metrů vysoké věže s routovými střechami (tj. sestavenými do osmiúhelníků) a mezi nimi dvě osmiboké polygonální kopule. Nejpozoruhodnější na dómu je však jeho ohromná podzemní krypta. Při její stavbě byla poprvé v Německu použita křížová klenba, má 42 klenebných polí a je největší v zemi. Celé podzemí, do kterého sestoupíte po schodech na koncích bočních lodí, vytváří jakýsi „chrám v chrámu“. Ukrývá jedinečnou císařskou hrobku, ve které odpočívají 4 císaři, 3 císařovny, 4 králové a 5 biskupů.

V parku u dómu je skupinová plastika Olivetské hory a tzv.chrámová místa, pískovcová kašna o obsahu téměř 16 hl, která se při slavnostech plnila vínem. Část hradby s věžičkou za východním chórem patří k původnímu opevnění.

Západním směrem od dómu dojdete kolem barokní radnice a nárožní Staré mincovny k bráně Altpörtel. Se svými 55 metry je nejvyšší městskou bránou v Německu a současně také jednou z nejstarších, její spodní část pochází z roku 1230 a přežila i zkázu města v 17. století.

Nedaleko dómu můžete navštívit také Historické muzeum Falce, které tvoří soubor dvoupatrových budov ve čtyřúhelníku a válcovitá věž. Uvnitř muzejního dvora jsou vystaveny římské sarkofágy, studna, hraniční kameny a staré zvony. Muzeum nabízí široký pohled do minulosti – disponuje římskými i franskými sbírkami, nálezy z císařských hrobek, renesančním, barokním i rokokovým nábytkem, stejně jako třeba sbírkou porcelánu a obrazů minulého století. Jedním z největších lákadel pro návštěvníky je však Vinařské muzeum, umístěné v suterénu. Mezi jeho největší poklady patří 13 metrů dlouhý hroznový lis z roku 1727 a nejstarší známé víno světa, které ukrývá římská nádoba naplněná ve třetím století!

Ojedinělou kulturní památkou ve městě je také podzemní mikwe, neboli židovská rituální lázeň pocházající z let 1110 – 1120, která je nejstarší a největší v Německu.

Město Speyer, ve kterém dnes žije 50 tisíc obyvatel, hledejte v německé spolkové zemi Porýní – Falc na řece Rýn.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 9 741 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy