Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Uličkami Hamburku

Víte, které je druhé největší město Německa? Ano, je to Hamburk. Toto staré přístavní město se od zbytku země vždy trochu lišilo. Je to dáno jeho polohou a funkcí, stejně jako historií. Je největším přístavem v Německu a jedním z největších a nejvýznamnějších přístavů Evropy i světa.

Město leží na Jutském poloostrově u dolního toku Labe, které jej spojuje nejen s mořem, ale i s naší republikou. Podle všeho to také byli Slované, kteří nepřímo přispěli k jeho vzniku. V roce 808 zde totiž franský král a císař Karel Veliký nechal postavit hrad na obranu proti slovanským nájezdům. Byl pojmenován Hammaburg, ačkoliv význam slova „Hamma“ je nejasný. Později se stal sídlem biskupa a postupně rostl, ale také byl mnohokrát napaden – například v roce 845 jej zničila vikingská flotila, v roce 983 slovanský král Mstivoj, roku 1030 město pro změnu vypálil král Mieszko II z Polska a tak to pokračovalo. To už bylo asi na biskupa moc, a tak není divu, že se raději přestěhoval do Brém… Poté ještě Hamburk zachvátilo několik požárů, až mu ve 12. století začalo přát štěstí. Frederick I. Barbarossa mu udělil různé daňové a jiné výhody, načež se začal díky obchodu rozvíjet a růst. Přes další zvraty a peripetie se Hamburk stal velmi významným hanzovním přístavem a důležitým průmyslovým centrem.

Hamburk

Když dnes město navštívíte, musíte především počítat s velkým ruchem a provozem. Obzvláště pokud chcete projet směrem do Dánska skrze trvalými zácpami nechvalně proslulý Labský tunel. Ale přesto je tady toho poměrně hodně k vidění – a to nikoliv pouze „hanbatá“ čtvrť Sankt Pauli a její ulice Reeperbahn, kam se stahují nejen námořníci po dlouhých měsících plavby. Dnes zde kromě nočních podniků najdete i diskotéky, varieté a divadla. Mimochodem, ulice Reeperbahn patří k nejnavštěvovanějším místům v celém Německu.

Hamburk

Dalším takovým místem je přístav, kam mnoho lidí ze zvědavosti zamíří. Historické centrum města se bohužel nezachovalo úplně v původní podobě, zejména kvůli spojeneckému bombardování během 2. světové války a nové výstavbě v 60. letech. Asi nejznámější památkou je protestantský kostel St. Michaelis, zasvěcený archandělu Michaelovi, který se stal orientačním bodem pro lodi plující po Labi i pro návštěvníky města. Pojme 2 500 sedících lidí a je tak největším kostelem v Hamburku. Vznikl v 17. století, současná podoba je však z roku 1786, ačkoliv od té doby budova prošla několika rekonstrukcemi. Na první pohled upoutá 132 metrů vysoká barokní věž pokrytá mosazí. Z jejího vrcholu (dostanete se tam nejen po schodech, ale i výtahem) je skvělý výhled na město.

Hamburk

Nejstarším dochovaným kostelem je St.-Nikolai-Kirche, původně z 11. století a následně několikrát přestavovaný. Slovo „dochovaný“ ovšem neodpovídá tak úplně realitě – budovu se po silném poničení během již zmíněného americko-britského bombardování nepodařilo rekonstruovat. Největší škodu kostel utrpěl 28. července 1943, kdy pumy zničily střechu a interiér. Zdi popraskaly, ale věž zůstala jako zázrakem zachována. Po válce byla větší část budovy asanována, jen věž zůstala jako memento na válečné události. Dnes je částečně opravena a i sem se můžete nechat vyvézt výtahem, abyste z vyhlídkové plošiny mohli obdivovat město.

Hamburk

V Hamburku je několik dalších kostelů, ale abychom nezůstali jen u nich, musíme zmínit něco, čím je město velmi proslulé. Jsou to mosty. Přes zdejší kanály vede celkem na 2 428 mostů, což je více než v Amsterdamu a Benátkách dohromady. Dodávají městu zvláštní půvab, alespoň tedy některým jeho částem.

Hamburk

Jinak tvoří velkou část Hamburku průmyslové zóny a gigantické fabriky, které, a to si přiznejme, mnoho turistů nenalákají. Výjimkou může být továrna firmy Airbus, kde se kompletují některé typy dopravních letadel (včetně např. nových strojů pro ČSA).

Hamburk v sobě zajímavě spojuje historii a kulturu s obchodem a průmyslem. I když nepatří k „top“ turistickým cílům, vyplatí se sem alespoň zastavit, když jedete okolo.

- mih -

Článek byl zobrazen 36 647 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy