Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Brémy - věda jako úžasné dobrodružství

Taky jsou vaše děti ve věku, kdy zkoumají, jak funguje jejich tělo, kde vzniká zemětřesení a co je to vesmír? Přestaňte si vymýšlet smysluplná vysvětlení a vezměte zvídavé potomky tam, kde porozumí všemu. Bavit se budete zaručeně i vy!

Interaktivní výstavy, které dokáží zprostředkovat zdánlivě nepochopitelné vědecké jevy i malému dítěti, nejsou dnes ničím výjimečným. Těžko byste ale hledali místo, kde můžete během jediného dne poodkrýt tajemství lidského života, naší planety i celého vesmíru. Ambice na splnění tohoto nezvyklého přání má vědecké centrum Universum v německých Brémách. Moderní muzeum vzniklo v roce 2000 s jediným cílem – umožnit návštěvníkovi, aby zažil zázrak vědy na vlastní kůži. Stálé expozice na ploše 4000 m² unáší malé i velké objevitele do světa podivuhodných zážitků, které zvou ke zkoumání, experimentování a zkoušení. Nasedněte do virtuální ponorky a pozorujte erupce podvodních vulkánů a neznámé tvory, obdivujte barevný zázrak obří mýdlové bubliny nebo zjistěte, jak vzniká duha! Snoubí se tady hra, akce i skutečná věda. Každý bez rozdílu věku a založení si tu najde něco, co ho zaujme, přitáhne a nepustí.

Celý vědecký park na ploše 5000 m² tvoří dvě originální výstavní budovy a nespočet atrakcí pod širým nebem známých jako Park objevitelů. Společným jmenovatelem všeho, co zde uvidíte a zažijete jsou tři velká témata: člověk, země a vesmír. Centrum disponuje 250 interaktivními exponáty, v parku je rozmístěno 25 stanic, které vyžadují vaši pohybovou aktivitu a nad vším bdí také 27 metrů vysoká „nebeská věž“, rozhledna a současně pozorovatelna meteorologických jevů.

Základní dávku informací dostanete uvnitř gigantické mušle vystupující z vodní hladiny. Právě zde jsou ve třech patrech instalovány stálé expozice kosmos, člověk a země. Nechejte se unášet tajemstvím vědy, vraťte se na samý počátek svého života – do dělohy, pohodlně se usaďte a projděte postupně celým lidským životem... Že neumíte německy? Tady to vůbec nevadí. Všechno je hra, příběh, zážitek... věda je tu natolik intenzivní, že vám získané vjemy zůstanou navždy vryté v paměti.

Ověřte si, jaký máte postřeh nebo stabilitu, projděte se ve svém mozku, poslechněte si, jakými řečmi se lidé dorozumívají, zjistěte, kolik času prospíte, kolik projíte a kolik propracujete. Když poznáte sami sebe, vydejte se na dobrodružnou expedici po Zemi a vyzkoušejte, co se s vámi bude dít při zemětřesení, pociťte na vlastní kůži, jaká zima je na Antarktidě nebo vyčarujte umělé tornádo. Cesta za poznáním naší planety začíná symbolicky vstupem na schodiště, které vás dovede do středu Země. Postupně proniknete všemi skořápkami zemského pláště, povrchu, kůry až do samotného jádra. Nakonec je na programu věčná záhada – vesmír. Vědci se jen domnívají, nabízejí různé teorie a vy se můžete vydat na virtuální cestu, která vás dovede na počátek nepředstavitelného... Dětem je tu k dispozici celá Mléčná dráha (hřiště Milky Way), kde se dostatečně vydovádí a přitom přijdou jen tak mimochodem na kloub lecjaké záhadě. Zvláště zvídaví jedinci mají možnost zavřít se do výzkumného studia, kde najdou police napěchované chytrými knihami, počítače nabité informacemi a hlavně prostor, náčiní a nezbytné ingredience pro uskutečnění nejrůznějších experimentů a chemických pokusů!

Nebraňte se ani aktivnímu objevování a rozeběhněte se po nápaditém venkovním prostranství. Zdolejte kopec plný nástrah, vyšplhejte na vrchol věže a změřte sílu větru nebo zkuste hádat, který míč bude rychleji na zemi – polystyrenový či pryžový? Zakřičte do obřích trubek a poslouchejte, jak proměnlivý je zvuk. Pozorujte, jak tekoucí voda vytváří unikátní krajinu, jak vznikají údolí a soutěsky. Společně si pak zahrajte na obří xylofon zabudovaný přímo do země. Podnětů je tu víc než dost a jeden den je málo. Přece jen si ale neodpustím ještě jeden tip – skoky na měsíčním povrchu, ty stojí opravdu zato!

Když se venku dostatečně unavíte, zajděte ještě do Shauboxu. Novou budovu poznáte jednoduše, jak napovídá název, je to „krabice“, která byla postavená jako prostor pro speciální výstavy. Ty se tu obměňují vždy jednou ročně. V útrobách Shauboxu se schází také odborná veřejnost. V „DenkAreně“ se konají pravidelně speciální semináře, inspirující přednášky vědců i naučná divadelní představení pro děti. Zaslouženou pauzu na cestě objevů si dopřejte ve zdejší výtečné restauraci nebo v kavárně Jonas, tam vám ale tak docela „vypnout“ nedovolí,  židle a stoly mají totiž polepené výstřižky z vědeckých časopisů!

Přímý let z Prahy do Brém zatím bohužel nelítá, ale najdete dostatek spojů přes Mnichov nebo Frankfurt, do cíle dorazíte během tří hodin. Velmi pohodlně sem dojedete také vlaky EC a IC s přestupem v Hamburgu, cesta trvá osm hodin. Jen o hodinku rychleji můžete cestu zvládnout vlasntím vozem. Universum je otevřeno denně, od pondělí do pátku od 9 do 18 hodin, o víkendu a ve dnech volna od 10 do 19 hodin. Za společnou vstupenku do vědeckého centra a na aktuální výstavní expozici zaplatíte 18,50 €; v nabídce je také zvýhodněné rodinné (i pro prarodiče s vnoučaty) nebo skupinové vstupné. Více na www.universum-bremen.de.

Autor: luk

Článek byl zobrazen 3 205 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy