Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Řezno - zpátky do minulosti

„Řezno má vůbec pěknou polohu,“ napsal ve svých denících z cest Goethe, a nejen tu! Řezno je často nazýváno jako středověký zázrak Německa. Celá jeho historie od dob Římanů žije ve městě dodnes. Staré město a městký dvůr (Stadtamhof) právem patří od roku 2006 na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Řezno (něm. Regensburg) leží v samém srdci Bavorska. Má skutečně překrásnou polohu na úpatí Bavorského lesa, kterou umocňuje protékající řeka Dunaj. Řezenská historie sahá do 5.století před našim letopočtem, kdy je doloženo keltské oppidium. Na jeho místě založil roku 179 římský císař Marcus Aurelius legionářský tábor Castra Regina, původní zakládací tabuli si můžete ve městě prohlédnout. V 6. století se v kraji usadili Bavorové, a už v roce 739 zde bylo založeno biskupství, jehož součástí byly do roku 973 i Čechy. Důležitou roli hrálo Řezno ve středověké historii, v letech 1245 – 1803 bylo svobodným říšským městem, od roku 1663 do roku 1806 sídlem stálého říšského sněmu.

Historické jádro města leží na pravém břehu Dunaje, najdete v něm 1 400 památkově chráněných objektů z různých slohových období. Ty všechny vypovídají o dřívejším postavení a roli Řezna – je z nich patrné, že ve městě se dařilo obchodu, žilo zde spousta bohatých patricijů, ale také že bylo městem biskupů, vévodů, králů a evropských vyslanců. Řezno je do současnosti sídlem knížecího (poštovního) rodu Thurn-Taxisů. Jejich sídelní zámek vznikl počátkem 19. století přestavbou klášterních budov, v jeho areálu je křížová chodba a Stájové muzeum s kočáry, postroji apod.

K řezenským unikátům patří věžové obytné domy podle italského vzoru pocházející ze 13. a 14. století, kterých se zde zachovalo z původních šedesáti dvacet. K nejznámějším patří Goliášův dům s malbou obra Goliáše, Baumburská věž nebo nejvyšší Zlatá věž, všechny najdete v blízkosti Staré radnice. Budova ze 14. století byla sídlem říšského sněmu. Dnes je v ní muzeum této „výkonné moci“, ale navštívit můžete také středověké vězení s mučírnou.

Nejstarší zachovalou památkou v Řezně, pomineme-li objekty v muzeích, je Porta Praetorica, brána z 2. století, kterou se vcházelo do římského tábora. Ze stejné doby pocházejí i zbytky římské hradby. Přibližně o tisíc let mladší než římské památky je 310 metrů dlouhý Kamenný most přes Dunaj, který byl kdysi počítán k divům světa. Vedle Mostecké brány dosud funguje středověká uzenářská dílna (obojí ze 14. století).

Asi nejznámějším řezenským objektem je dóm sv. Petra. Nejvýznamnější sakrální stavba v Bavorku, postavená ve 13. století podle vzoru franzouzských katedrál. Přímo v dómu působí už po staletí světově proslulý chlapecký pěvecký sbor „Řezenští chrámoví vrabci“. Dalších kostelů, kaplí, bazilik nebo klášterů od románských přes gotické až po barokní byste v Řezně našli nepočítaně.

Dononalý přehled o celé oblasti získáte v Městském muzeu, které sídlí v klášteře z 13. století na náměstí Dachauplatz. Více než sto místností opatruje svědectví o životě a práci člověka od nálezů z doby kamenné až k řemeslným dovednostem z nedávné minulosti. Dobrodruhy přiláká Muzeum plavby instalované na zakotveném parníku, poblíž je přístaviště vyhlídkových lodí, abyste mohli bezprostředně vyrazit na svou plavbu po Dunaji. Chcete-li rovnou do vody, určitě zajděte na vyhlášené koupaliště Westbad.

V Řezně se můžete setkat také se spoustou odkazů na astronoma Johannese Keplera, který zde roku 1630 zemřel. Jeho muzeum sídlí přímo v domě jeho skonu v Keplerově ulici č. 5. V jiné části města stojí Keplerův památník, který má podobu malého pavilónu.

Řezno nabízí také množství požitků - útulné hospůdky s vyhlášenou kuchyní, pivnice, kavárny, divadla, kina a univerzitu... K odpočinsku vybízí několik parků a alejí, zeleně je tu více než jinde, ve všech odstínech. Zásluhu na tom má dobrý nápad jednoho z knížat z rodu Thurn-Taxisů. Před dvěma sty lety nechal místo městských hradeb, které už byly zbytečné, založit první alej, poskytující ještě dnes radost domácím i hostům. K procházkám láká také nábřeží Dunaje a oba ostrovy v řece, odkud si jako vzpomínku odnesete nezapomenutelný obraz celého historického jádra města.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 14 507 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy