Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kam s dětmi na hory? Do Schwarzwaldu!

V německém pohoří Schwarzwald najdeme podle některých zdrojů jedno z nejzdravějších ovzduší v Evropě. Místa uprostřed svažitých luk a zalesněných kopců s překrásnými výhledy do údolí, v nichž najdeme nejedno jezero, jsou ideálním cílem dovolené pro rodiny z měst s často nemocnými dětmi. Prázdniny si můžete skvěle užít třeba pod Feldbergem, nejvyšším vrcholem Schwarzwaldu.

Ve výšce 1300 metrů nad mořem jsme v říjnu strávili týden v péči hotelu Feldberger Hof, který spadá do sítě rodinných ubytování s příznačným názvem Familotel. A služby zvenčí na první pohled nesympatického kolosu jako vystřiženého ze 70. a 80. let minulého století panelákové výstavby můžeme jen vřele doporučit. Na své si tady přijdou nejen děti všech věkových kategorií, ale i jejich rodiče.


Hotel: Hotel Feldberger Hof

Hotel leží v samotném srdci přírody, takže sotva vystrčíte paty z budovy, jste na čerstvém vzduchu. V létě je možné vyrazit na pěší túru nebo na výlet na kolech, v zimě je hned na dohled od hlavního vchodu hotelu spodní stanice kabinové lanovky Feldbergerbahn-Seebuck. Vedle výšlapů - třeba na vrchol Feldberg - je v příjemné dojezdnosti autem možné podniknout řadu zajímavých výletů do okolí.

Ideální základna pro výlety
Zhruba deset minut zabere sjezd z kopce dolů klikatou silnicí k jezeru Titisee, po němž se můžete za 4 Eura půl hodiny projet výletní lodí anebo si za dvoj- až čtyřnásobek pronajmout na 30 minut člun či jachtu sami pro sebe. Hoteloví hosté, kteří mají zaplaceno "all inclusive", však mají plavbu po Titisee zdarma.

Asi hodinu pak trvá cesta z Feldberger Hofu k městečku Triberg, kde soustavou sedmi kaskád padají převýšením 163 metrů největší německé vodopády. Pokud jste někdy viděli pořádný vodopád třeba v Norsku nebo v USA, bude vám to tady spíše připadat jako prudší horská bystřina uprostřed temného lesa. Minimálně nyní, kdy je přírodní památka poničena loňskou vichřicí a vypadá podstatně obyčejněji než na oficiálních pohlednicích.


Foto: Vodopády Triberg

Hned kousek za Tribergem, kde mimojiné sídlí i Schwarzwaldské muzeum, leží vesnice Schonach a v ní další atrakce s přídomkem "nej" – jsou tady kukačkové hodiny, tentokrát nejen největší německé, ale dokonce největší na světě. Jak takové maxikukačky vypadají, v této oblasti můžete zjistit na více místech - hodin, které jsou v podstatě samostatně stojícími domky, je totiž v okolí poměrně hodně. Vstupné do útrob těch největších, které před třemi desítkami let postavil pan Josef Dold, stojí 1,20 Eur, děti od 6 do 10 let zaplatí polovinu. Uvnitř se dozvíte, čím se vyluzuje zvuk "kukání" nebo kolik obří kukačka váží kilogramů. Před úderem celé hodiny je pak samozřejmě ideální vyjít ven na zahrádku a svébytný orloj pozorovat tam.


Foto: Freiburg

Další z výletů je možné nasměrovat do Donaueschingen, kde pramení veletok Dunaj, případně do romantického městečka Rottweil, kde byla vyšlechtěna známá psí rasa, nebo na opačnou stranu do univerzitního Freiburgu. Milovníci vína se mohou vydat ještě o pár desítek kilometrů dále do Alsaska na ochutnávky ryzlinků, pinotů a tramínů.

Ráj pro děti, relax pro dospělé
V případě nepřízně počasí, která nás při našem říjnovém pobytu neminula - zažili jsme bohatou sněhovou nadílku, déšť, mlhu i sluníčko, kdy sníh zase zcela roztál - se rozhodně nebudete nudit ani v teple hotelu nebo jeho bezprostřední blízkosti. Rozhodně byste si neměli ujít návštěvu sousedního Haus der Natur, do něhož mají hosté rovněž vstupenku zdarma. Velmi poutavě je zde i pro děti vysvětleno vše o přírodním bohatství této oblasti, včetně virtuálního letu balónem. Děti by také měly rozhodně využít možnosti bezplatného svezení se na poníkovi.


Foto: poníci

Samotný hotel pak disponuje bazénem s tobogánem a dětským brouzdalištěm, nechybí tady sauna, biosauna a pára. Možné je bezplatné využití fitnessu, tělocvičny a samozřejmostí je nabídka masáží a kosmetických služeb. Pro děti je tady vedle venkovního hřiště několik vnitřních heren - Baby Club pro nejmenší do dvou let, Villa Wuschel pro 2-7leté a Wave Club pro starší sedmi let. Vedle toho tady je i takzvaný Fun Park s několikapatrovou prolézačkou a minigolfem. Od rána do večera probíhá pro děti všech věkových skupin program, do něhož se mohou kdykoliv zapojit s tím, že rodiče menších dětí mohou využít dvaceti hodin hlídací služby týdně zdarma. Malou nevýhodou je samozřejmě jazyková bariéra.

Děti jsou zde opravdu na prvním místě. Cestou na večeři jim klaun rozdává bonbóny, v předsálí jídelny se každý večer koná dětská diskotéka, malí návštěvníci obdrží při příjezdu na recepci dárky včetně lahve na pití, které si mohou neomezeně čepovat v jídelně, kde samozřejmě nechybí dětský koutek, bryndáky ani instantní ovesná kaše. Vítejte v pohádce, kterou v ČR budete zatím bohužel ještě hledat marně. A cena? Za "all inclusive" a třípokojový apartmán pro čtyřčlennou rodinu jsme zaplatili 1134 Eur za 7 nocí (jednalo se o rodinnou nabídku v sezóně B). V našem ubytování nechyběl oddělený dětský pokojíček, samostatná dětská koupelna nebo vyklápěcí přebalovací pult s košem na pleny. To vše včetně bufetového občerstvení ráno, v poledne a večer, s mnoha bonusy, slevovými kupóny a poukázkami a jízdenkou na vlaky a autobusy v celé oblasti. Jedenáct set Eur je sice poměrně velká suma, ale v kontextu toho, co vše je do ní zahrnuto a že vlastně navíc už tady během celého pobytu téměř nic neutratíte, se rozhodně vyplatí.


Foto: Kuckucksuhr v Schonachu


Foto: kukačkové hodiny na prodej


Foto: největší kukačky na světě zevnitř


Foto: lanovka Feldbergerbahn


Foto: Pohled do údolí cestou na Feldberg


Foto: Pohled z okna hotelu na sjezdovku a Haus der Natur


Foto: Pohled na Feldberger Hof


Foto: Titisee

Text a foto: Eva Vychodilová

Článek byl zobrazen 12 770 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy