Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Perly na Labi

Široké říční nivy, líbezné parky a zahrady, vinice, okázalé zámky a mocné hrady. Krajina jako stvořená pro radovánky – takové je údolí Labe v okolí Drážďan, od roku 2004 světová kulturní památka UNESCO.

Kulturní krajina údolí Labe kolem Drážďan pocházející z 18. a 19. století se rozprostírá na  osmnácti kilometrech mezi palácem Übigau na severozápadě směrem k zámku Pillnitz a ostrovu na Labi na severovýchodě.

V údolí Labe kolem Drážďan se snoubí příroda, architektura, město a krajina. Nížinaté louky korunuje palác Pillnitz a centrum historických Drážďan s památkami a parky z 16. až 20. století. Jsou zde také předměstské vily z gründerského období a zahrady, terasová políčka s vinicemi a vesnice, které si zachovaly historickou strukturu z doby průmyslové revoluce. Tu pamatuje také  147 metrů dlouhý ocelový most přes Labe zvaný Modrý zázrak, nebo lanovka a pozemní lanová dráha, vše z konce 19. století. Dosud jsou v provozu osobní parníky (nejstarší z roku 1879) a loděnice.


Foto: Drážďany

K architektonickému dědictví patří především soubor historického drážďanského starého města s rezidenčním zámkem, katedrálou a kostelem Panny Marie (Frauenkirche). Semperova opera, jejíž styl se opírá o vrcholnou renesanci, patří k nejvýznamnějším divadelním stavbám 19. století. Drážďanský Zwinger je považován za nejdůležitější architektonické dílo pozdního baroka v Evropě. Vstupní „Korunní brána“ je symbolem města. Uvnitř ukrývá sbírky obrazů, střelných a sečných zbraní a brnění, ale především největší sbírku porcelánu na světě. Turistickým lákadlem je zejména zvonkohra se čtyřiceti porcelánovými zvony.

Drážďany se pyšní také balkónem Evropy, jak bývá nazývána nádherná promenádní Brühlská terasa na staroměstském břehu. Hrabě Brühl ji koupil jako soukromou zahradu za 20 tisíc tolarů, od  roku 1814 je přístupná veřejnosti. Z terasy si můžete vychutnat velkolepý pohled na Labe a celé drážďanské panorama.

Anglický přírodní park, barokní francouzská manýristická zahrada a uprostřed budova zámečku, první stavby saského baroka, to je Große Garten. V jejím areálu najdete také zoologickou a botanickou zahradu, které protíná funkční miniaturní železnice.

Z drážďanské rezidence jezdívala saská šlechta na překrásných gondolách proti toku Labe na zámek Pillnitz. Zámek na sebe upozorní díky svým typickým dmutým střechám a zdobeným komínům. V parku se odrážejí ruzné epochy zahradnického umění. Jedinečná je 250 let stará japonská kamélie, která na jaře kvete až 35 tisíci karmínově rudými květy a každoročně fascinuje tisíce návštěvníků. Krásným zážitkem je výlet na zámek Pillnitz parníkem z Drážďan.

Za listy vinné révy jsou skryty desítky hradů a zámků - Lößnitz, Moritzburg, Gnandstein, Kriebstein, Mildenstein, Rochlitz... a Míšeň (Meissen) - vůbec první sídelní město Wettinů se světoznámou porcelánkou, taky šumící rybníky a hluboké hvozdy. Umění, příroda a silné víno na každém kroku, takové je údolí Labe kolem Drážďan. 

- luk -

Předchozí články z Německa:
Krausnick - tropy pod střechou
Jak se slaví Vánoce v Německu
Kam s dětmi na hory? Do Schwarzwaldu!
Porsche Museum ve Stuttgartu
Europapark - Evropa na dlani

Článek byl zobrazen 5 846 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Poznávací zájezdy